Bereidingstijd: ca. 50 minuten
Aantal personen: bijgerecht
Ingrediënten:
1 cup gedroogde soja bonen
½ cup soja saus
1 tl. plantaardige olie
2 gehakte tenen knoflook
⅓ cup suiker
Sesam zaadjes
Spoel 1 cup gedroogde soja bonen af en doe deze en een ruime kom, voeg hier 2 cups water aan toe en laat dit 8 uur weken, bijvoorbeeld de nacht voordat je het klaarmaakt.
De bonen hebben nu (het meeste) vocht opgenomen, giet af wat nog over is.
Doe de bonen in een pan en zet deze net onder water, kook deze vervolgens 15 minuten zonder deksel. Pas op tijdens het koken, want de bonen koken makkelijk over.
Voeg de ½ cup soja saus, 1 tl. olie, 2 gehakte tenen knoflook en ⅓ cup suiker toe en kook het 30 minuten met gesloten deksel.
Haal het deksel eraf en kook op hoog vuur met regelmatig roeren tot al het vocht ingedikt, plakkerig en niet meer vloeibaar is, pas hier ook op dat het niet te snel gaat en aanbrand.
Schakel het vuur uit en besprenkel met 1 el sesam zaadjes en serveer als bijgerecht.
*Tip: Ook koud heerlijk, bijvoorbeeld door een groene salade.
Voor instructiefilmpje http://www.maangchi.com/recipe/kongjang-kongjorim
Dat ziet er goed uit! Geen zout?Kan je dit ook zonder suiker maken ( voor diabeet?)
Het klopt dat er geen zout in gaat, maar wel 1 cup Sojasaus ! en over de suiker, daar moet ik even over nadenken. de eigenschap van de suiker is dat het een beetje stropig wordt en dat is wel heel lekker. Als je nl suiker vervangers neemt wordt het heel waterig en alleen maar zoet. wie weet er een alternatief?
je kan het dan aandikken met johannesbroodpitmeel of wat agaragar poeder…
Oké, ik heb het laatst gemaakt (met suiker) en het is heerlijk. Een deel heb ik ingevroren, en dat gaat prima. Dank voor dit recept..Jet
Dat is leuk om te horen! Veel plezier met het recept 🙂