Gegrilde karbonades – Kalbi of Galbi guij

Voorbereidingstijd: ca. 1,5 uur
Aantal personen: 4 – 6
 
Ingrediënten: 
Marinade:
1,5 kg. karbonade zonder bot
1/3 cup water
1/3 cup soja saus
¼ cup honing
8 tenen Knoflook
1 ui
1 tl. gember
1 flinke (Aziatische) peer
sesamolie
zwarte peper
 
Dipsaus:
2 el. sojabonenpasta
1 el. rode peperpasta
1 lente ui
1 teen gesneden knoflook
1 tl. honing
1 tl. sesam olie
sesamzaadjes
 
Garnering:
1 groene peper
6 tenen knoflook
1 komkommer en enkele wortelen
sla of Perilla bladeren
 
Marinade:
Neem een grote kom en combineer hierin 1/3 cup soja saus, 1/3 cup water en ¼ cup honing. Pureer de (Aziatische) peer, de ui, 8 tenen knoflook en 1 tl. verse gember in een keukenmachine en voeg hier zwarte vers gemalen peper aan toe. Voeg deze puree bij de saus in de grote kom en voeg 2 el. sesamolie toe en roer alles goed door elkaar. De peer zorgt er voor dat het vlees heel mals wordt, alternatief kan de marinade ook gemaakt worden met een kiwi en een appel in plaats van de peer.
 
Voeg de karbonades bij de marinade en zorg er voor dat het vlees goed door de marinade gaat. Zet het geheel minimaal een uur in de koelkast, indien mogelijk liefst langer. Keer het vlees af en toe tijdens het marineren.
 
De dipsaus (Ssamjang)*:
Meng 2 el. sojabonen pasta, 1 el. rode peperpasta, 1 gehakte lente ui, 1 teen gesneden knoflook, 1 tl. honing, 1 theelepel sesamolie en 1 theelepel sesam zaadjes in een klein bakje.
 
Garnering:
Was de sla (indien te verkrijgen Perilla) en droog deze goed bij voorkeur met een sla centrifuge. Varieer met sla voor een leuk effect, bijvoorbeeld eikenblad-, roma-, little gem- en gewone sla. Snij de komkommer en de wortel in dunne sticks van ca. 4 cm lang. Snij de groene peper in plakjes en snij de rauwe knoflook in dunne plakjes. Presenteer alles mooi op een bord. 
 
Hoe eet men Kalbi en wat heb je nodig:
Een tafelgrill, koekenpan of een BBQ en een tang om het vlees mee te keren. Leg de karbonade op de plaat en bak deze op hoog vuur mooi bruin aan beide kanten. als het vlees goed gaar is knip de karbonades met een scherpe schaar in eetbare stukjes. Voeg naar smaak knoflook toe op de plaat. Neem een blad sla en/of perilla, leg daar een stukje vlees op, doe er een beetje dipsaus op en een stukje knoflook en groene peper. Vouw het slablaadje goed dicht en eet het in één keer op. 
 
Serveer de Kalbi met witte rijst en enkele groente bijgerechten (banchan).
*de dipsaus (Ssamjang) is ook kant en klaar te koop in de Koraanse winkel.
 
Tip: maak de Koreaanse barbecue kompleet met extra in stukjes gesneden speklapjes.
Tip: maak de grill plaat regelmatig schoon, door de honing bakt het snel aan en verbrand de suiker.
 
ssamjang
voor instructiefilmpje kijk op: http://www.maangchi.com/recipe/la-galbi

2 thoughts on “Gegrilde karbonades – Kalbi of Galbi guij

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s