Bereidingstijd: 15 minuten voorbereiding, koken aan tafel
Aantal personen: 4
Benodigdheden: (Koreaanse / tafel) grillplaat
Ingrediënten:
1.5 kilo speklappen zonder zwoerd
doosje champignons
6 wortels
1 of 2 chili pepers
12 tenen knoflook
2 kroppen sla
ca. 15 perilla bladeren (optioneel)
Lente-ui salade (Pajori):
2 bossen lente-ui
¼ cup soja saus
2 el. rode peper pasta
2 tl. suiker
1 el. sesam zaadjes
1 el. sesam olie
Dipsaus:
Kant en klare Ssamjang, of:
¼ cup soja bonen pasta
2 el. rode peper pasta
1 lente ui
1 teen knoflook
2 tl. honing (of suiker)
2 el. sesam zaadjes
1 el. sesam olie
Snij de speklappen in hapklare stukjes en leg deze in een mooi patroon op een bord. Snij de champignons en chili peper in hapklare stukken. Snij de knoflooktenen en plakjes. Schrap de wortels en snij deze in de lengte in plakken. Leg alle groentes mooi gerangschikt op een bord.
Maak de sla schoon en laat deze (heel goed) uitlekken.
Lente-ui salade (Pajori):
Snij 2 bossen lente-ui in reepjes en week deze in koud water. Maak ondertussen de dressing door alle ingrediënten te mengen in een kom.
Laat de lente-ui reepjes goed uitlekken en meng deze met de dressing.
Dipsaus:
Kant en klare Ssamjang is te koop in de bekende groene kuipjes of maak deze zelf (dit is veel lekkerder). Hak de lente-ui in fijne ringetjes, plet de teen knoflook en meng dit met de andere ingrediënten. Doe in een bakje wat sesamolie met zout en versgemalen peper.
Grillen:
Verhit de grilplaat en smeer deze licht in met sesam olie. Grill de speklap stukjes, knoflook, champignons en chili pepers naar behoefte.
Hoe te eten:
Neem een blad sla en leg hierop: een stukje gegrilde speklap, knoflook, chili peper, champignon en een beetje lente-ui salade en tenslotte een beetje Ssamjag. Vouw of rol het blad sla in een pakketje en stop dit in 1 keer in je mond! De wortel los eten en dippen in de Ssamjang.
Tip: serveer er apart rijst en kimchi bij en een soep, bijvoorbeeld chinese kool soep of taugé soep
voor instructiefilm: http://www.maangchi.com/recipe/samgyeopsal-gui
Een gedachte over “Gegrilde speklappen – Samgyeopsal Gui”