Bugeoguk – gedroogde kabeljauwsoep – 북어국

Koreaanse vrouwen serveren deze soep bij het ontbijt als ze hun echtgenoot willen oplappen na een kater van de vorige avond. Deze soep wordt niet voor niets de “hangover” soep wordt genoemd in Korea. Het heeft een vissige smaak maar verkwikt en verwarmt je zodat je weer energie krijgt voor een goede start van de dag. Samen met een kom witte rijst, kimchi en 3 bijgerechtjes een echt Koreaans ontbijt.

Bereidingstijd 30 minuten
voor 4 kommen soep

Ingredienten:
ong. 60 gram gedroogde koreaanse kabeljauw *)
1 rettich
4 tenen gehakte knoflook
2 eetlepels vissaus
1 eetlepel sesamolie
1 geklutst ei
1 stengels lente ui
zout en peper

Pluk de stukken gedroogde kabeljauw wat uit elkaar in dunne reepjes van 2 à 3 cm. Schil de rettich en snij in de lengte door de helft en snij er dunne plakken van 1/2 cm van. Snij de lente ui in mooie schuine ringen en hak te knoflook fijn. Verwarm in een pan 1 eetlepel sesamolie en bak de knoflook 1 minuut en voeg dan alle gedroogde kabeljauw toe. Daarna nog 1 minuut omscheppen. Voeg dan pas 7 cups water toe en breng alles aan de kook en draai daarna het vuur iets lager en laat het met een deksel ruim 20 minuten stoven. De rettich moet zacht zijn. Dan voeg je de vissaus toe en draai het vuur laag en voeg het geklutste ei toe. Niet roeren maar wachten tot al het ei gestold is na 1 minuut. Voeg nog zout en peper toe indien gewenst voor de smaak. Vuur uit en dan de lente ui toevoegen en nog 5 minuten met de deksel laten staan. Serveren in grote kom met witte rijst en kimchi.

*) De gedroogde kabeljauw zal niet overal te koop zijn, een goed alternatief is bakkeljauw. Zorg er wel voor dat de geweekte bakeljauw niet te zout is. Ong 100gr is voldoende.

Kabeljauw
kleiner maken

Bugeoguk – gedroogde kabeljauwsoep – 북어국