Ddeokguk – 떡국 – Rijstcake soep

Seollal ofwel het Koreaanse Nieuwjaar valt dit jaar op 9 en 10 februari. Traditioneel gezien de start van het nieuwe jaar en tijd voor goed voornemens. Seollal is echte een familie feest. Wie kan gaat terug naar zijn of haar geboorte dorp om samen de feestdagen door te brengen met spelletjes doen en lekker eten..

Typisch gerecht wat vooral met nieuwjaar wordt gegeten is Ddeok guk. Maar ook Songpyeon – gestoomde maanvorminge rijstcake gevuld met sesam en suiker.

meer achtergrond informatie is te vinden op onze pagina Tips & Tricks

Voor 4 personen

Ingrediënten:
8 cups water
3 cups rijstcake in platte plakken of andere rijstcake tubes
100 gr. biefstuk of ander rundvlees
1 tenen knoflook
2 el. vissaus
2 lente uien
3 eieren
klontje boter
zwarte peper
3 zeewiervellen
sesamolie
zout

Week de rijstcake in een schaaltje koud water. Breng een pan met 8 cups water aan de kook, snij het vlees in smalle reepjes en voeg dit toe als het water kookt en laat 30 minuten op laag vuur laten stoven (bouillon maken). Voeg hierna de gehakte knoflook en de vissaus toe. Giet de rijstcake af en voeg toe aan de bouillon, met de deksel erop aan de kook brengen en een paar minuten zachtjes door laten koken. Als de rijst cakes gaan drijven is het gaar. Proeven en wat verse peper er bij en naar smaak nog wat zout of vissaus.

Garnering voor de soep:
Splits de 3 eieren in het wit en de eidooiers. Klop wit en geel apart van elkaar los en voeg een klein beetje zout toe. Bak in een anti-aanbak pan los van elkaar, dunne omeletten van het eigeel en het eiwit. Af laten koelen in in flinterdunne reepjes snijden. Dit heet gyeran noreunja jidan ei reepjes. Snij de lente ui in dunne ringetjes.

Smeer met een kwastje de sesamvellen aan beide zijden lichtjes in met sesamolie. Verhit de koekenpan (zonder boter) en leg 1 zeewiervel in de pan en rooster snel beide zijden krokant, uit de pan nemen direct licht bestrooien met zout. En rooster zo de rest van de vellen. Af laten koelen en dan verkruimelen of klein knippen. Verkruimelen gaat handig in een plastic zakje.

Serveren:
Schep de soep in brede kommen en garneer de soep met een drupje sesamolie, dan de beide kleuren eireepjes, de lente ui en als laatste het krokante zeewier er bij.

by Maangchi
by Maangchi – rijstcake
Rijstcake soep
Rijstcake soep

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s