In Korea zijn veel soorten thee. De welbekende groen thee waar hele ceremonies omheen worden gehouden, maar Koreanen drinken ook veel “Thee” die niet van thee is gemaakt. Een voorbeeld hiervan is Yuja thee. Yuja is een citrusachtige vrucht die eruitziet als een mandarijn maar de kleur heeft van een citroen. Qua smaak is wat minder scherp en hard dan de Europese citroen.
De thee heet Yuja Cha. De citroen wordt gekonfijt in honing of suiker, het ziet er een beetje uit als marmelade. Ze gieten er heet water op en klaar is je thee. Erg gezond met een hoog vitamine C gehalte. Goed als je last hebt van een verkoudheid.
In deze categorie theeën heb je ook nog:
- Daechucha – Jujube thee
- Mesilcha – Pruimen thee (dit is een extract en geen gedroogd fruit)
- Sangang Cha – Gember thee
- Insamcha – Ginseng thee
Koreanen zijn erg inventief dus deze thee wordt niet alleen maar gebruikt om te drinken maar ook als smaakmaker voor bv een salade dressing. Deze dressing is voor een Hansik (Royal Palace food) salade.
Dit heb je nodig:
- voor de dressing
- 1 tl appelazijn
- 1 el Yuja cha
- 1 el water
- snufje zout
Voor de salade:
- rode kool
- ijsbergsla
- tomaatjes
- komkommer
- lente ui in ringetjes