Dongchimi Kimchi – 동치미- water kimchi

dongchimi1

Ingrediënten:

3 Koreaanse rettich (MU of anders 4 rettich)
2 el grof zeezout
1 el suiker

½ Chinese kool ( dit is een optie)
1 tl zeezout
1 cup water

2 groene of rode pepers in reepjes ( 1 rode puntpaprika kan ook voor de kleur)
3 Lente uien in stukken van 3 cm
1 Pae of een gewone peer
5 of 6 grote tenen knoflook
2 cm verse gember wortel
½ kleine ui

1 el rijstebloem
1 cup water

Voor de pekel:
9 cups water
2 el grof zeezout

4 liter box luchtdichte container of pot

Als je Chinese kool erbij wil doen, snij dan de kool in rechthoekige stukjes van 3×5 cm de hardere stukken in kleinere stukjes. Los het zout op in het water en schep de kool er goed door heen. Laat het 2 uur rusten en schep af en toe om. Dit maakt de kool zachter. Na de 2 uur goed afspoelen en laten uitlekken

Schil de rettich en snij ze in langwerpige stukken. Blokken mag ook en doe ze in een grote kom. Strooi het zout en de suiker er over en schep alles goed door. 30 tot 40 minuten laten staan, af en toe omscheppen. Het vocht trekt uit de rettich. Na 40 min de rettich NIET afspoelen en het uitlekvocht bewaren. Voeg op het laatst de lente uien en pepers toe

Doe de rijstebloem met het water in een pan en breng het rustig aan de kook. 2 min heel zachtjes doorlaten koken tot een het bindt tot een saus, daarna laten afkoelen.

Doe de geschilde peer, de knoflook, de gember samen met een halve cup water in de blender en pureer het tot een hele fijne gladde massa. Haal het door een zeef om alle harde stukjes eruit te filteren.

Voor het maken van de pekel meng je 9 cups (handwarm) water met het vocht van de radijs en 2 el zout. Goed roeren tot dat het zout is opgelost. Dan doe je de fruitpuree en de rijstebloempap er bij. Alles goed doormengen.

Tip- doe niet gelijk al het zout er bij, als het te flauw is kun je altijd nog zout toevoegen.

Doe de gezouten rettich, de kool en de pepers/ lenteuien in een luchtdichte verhoud box of pot. Schenk dan het pekel mengel over de groenten. Zorg dat alles goed onder het vocht staat. Laat de pot tenminste 1 dag buiten de koelkast staan. Als je belletjes ziet vormen is dat goed en dat betekent dat het fermentatieproces is begonnen. Daarna in de koelkast bewaren. Na ongeveer 2 weken is de kimchi goed. Ieder keer als je een portie wil serveren even alles goed omscheppen of om schudden dan mixen alle ingrediënten goed. Laat de pot tussentijd dicht. Als het vocht te veel is kun je ook eerst de helft maken (ook van de rijstebloempap) 

dongchimi

Source: http://www.koreanbapsang.com/2012/09/quick-dongchimi-quick-radish-water.html

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s