In mijn zoek tocht naar goed maakbare en vooral authentiek smakelijke koreaanse recepten heb ik heel veel kookboeken voorbij zien komen en ingekeken. Veel kookboeken zijn prachtig geïllustreerd en voorzien van goede en mooie achtergrond informatie. Toch is de ervaring dat een kookboek vaak maar een paar goede recepten heeft die je dan maakt. De rest is mooi maar vaak onnodig ingewikkeld, moeilijk verkrijgbare ingrediënten of ziet er niet smakelijk uit.
Ik ben aan het begin van de jaren 90 echt begonnen met koreaans koken. Ik had 1 heel oud boekje met recepten waarvan ik geen idee had hoe ze zouden moeten smaken.
Na wat surfen op internet kwam ik bij de site van Maangchi.com en er ging een wereld voor me open. Eindelijk een goed site met leuke en soms hilarische filmpjes, maar vooral goed maakbare gerechten.
Na diverse bezoeken aan Korea ook zelf meer en meer gaan koken en Reinier op het forum van Maangchi leren kennen. Eigenlijk was er direct de klik en was de vriendschap al heel snel een feit. Veel eten en praten over eten heeft ons er toe aangezet meer te willen doen dan in kleine kring koken voor vrienden en familie. Het viel ons op dat er op internet nauwelijks koreaanse recepten te vinden zijn in het Nederlands. Na toestemming te hebben gevraagd aan en gekregen van Maangchi konden we aan de slag.
Samen hebben we alle recepten meerder malen gekookt, getest en daar waar nodig bijgeschaafd.
Susanne Gapshida verslag rotterdam
Susanne Gapshida filmpje
RTV Rijnmond – Koken en Keuvelen: uitzending 20 augustus 2013.
Hoi Suzanne, ik kwam je vanmiddag tegen op de Kaap in de Aziatische supermarkt, wat is het leven toch leuk met al die inspirerende ontmoetingen.
Heb net het Tijgerlelieknoppen recept afgedrukt.
Ook het filmje bekeken met de roze pruiken, erg leuk, en tja, dan zit je alweer snel een half uur te bladeren door al die recepten, ik ga er zeker mee aan de slag.
Thuisgekomen helaas ontdekt dat de sesamolie op is dus de lelieknoppen moeten wachten tot morgen, maar zodra gemaakt geven we zeker nog een reactie over hoe het ons smaakte.
Nu eerst even aan de slag met de sushi.
Groetjes, Louise en Tigo (zoontje)
Hi Louise, Leuk, laat zeker weten hoe je resultaat is geworden. en mocht je vragen hebben of meer willen weten, mail gerust. Veel succes
Hoi Suzanne,
Omdat mijn jongste dochter al ruim 1 jaar Koreaanse filmpjes kijkt en nog meer van de (eet)cultuur en de keuken wil weten, ben ik me sinds kort aan het verdiepen in de Koreaanse keuken.
Ben naar deze site gekomen via Maangchi’s site. Ik heb inmiddels zelf al heel wat vertalingen van de recepten gemaakt en ook al het een en ander uitgeprobeerd.
Als jullie nog hulp nodig hebben, weet me dan te vinden.
Ik kan heel goed uit de voeten met de Indonesische keuken, omdat dat mij met de paplepel is ingegeven, maar ben blij dat ik nu de Koreaanse keuken aan het ontdekken ben. Anders, maar ook heel lekker.
Misschien fijn om te weten dat Amazing Oriental (www.amazingoriental.com) en 17 vestigingen in Nederland op dit moment veel Koreaanse producten in de aanbieding heeft tot 27 oktober a.s.
Discover Korea’s Delicious Secret.
groetjes,
Liesbeth de Haan
Hi Liesbeth, dank je wel voor je bericht. fijn om te lezen dat je de Koreaanse keuken aan het ontdekken bent. Kijk ook eens op onze Facebook pagina – https://www.facebook.com/koreaanskoken?ref=hl daar staan veel kleine berichtjes met weetjes en links. En uiteraard waren we op de hoogte van de Amazing Oriental aanbieding. groeten susanne en reinier
Goedemorgen,
Ik kwam per toeval jullie website tegen, leuk opgezet. Zelf kook ik 4 á 5 dagen per week Koreaans omdat mijn vrouw Zuid-Koreaanse van geboorte is en wij het domweg heerlijk vinden 🙂 Mijn vrouw kookt niet en aangezien ik een ‘hobby-kok’ ben, kan ze dit dus ook beter aan mij overlaten.
Ik heb een hele stapel Koreaanse kookboeken en met de meest uiteenlopende recepten! Wél allemaal in het Engels, maar dat maakt niets uit als je verstand van koken hebt.
HI jeroen, wat geweldig. er is niets heerlijkers dan koreaans eten. Ga zo door en wellicht heb je een lekker recept wat je zelf hebt bedacht en wil delen? Foodies en hobbykoks zijn meer dan welkom. (tenslotte zijn wij ook zo begonnen) Ik ben net terug van een inspirerende culinaire reis naar Korea. hier volgt later meer van op onze Facebook pagina. groeten en bedankt voor je leuke reactie.
Een tip dan alvast! Als je Chapssalddeok wilt maken dan heb je hiervoor ‘gezoet ‘rijstmeel’ nodig. Dit is eigenlijk niet te koop bij welke Koreaanse winkel dan ook en de meeste Koreanen in Nederland (bijv.) maken ze dan ook niet.
Maar wat maar weinig mensen weten is dat Nutricia’s BAMBIX dit verkoopt voor baby’s. BAMBIX Rijstebloem met vanille!
Precies wat je nodig hebt want het is behoorlijk zoet en dát voor slechts € 1,49 per 200gram bij Het Kruidvat’.
Ik maak ze zelf dor ze met ijs te vullen, héérlijk als toetje!
Hi Jeroen, wat een goede tip we gaan em op de site zetten en op facebook. top
wat is je FB adres?
Koreaanskoken is de Fb pag
Pittige Aardappel & Courgettesoep
750ml runderbouillon / 400gr krieltjes / 1 eetlepel sesamolie / 1 eetlepel Koreaanse chilipoeder / 1 eetlepel Koreaanse Gochujang / 2 teentjes knoflook fijn gehakt / 250 gram rundergehakt / 1/2 courgette i
n blokjes / 1 rode peper waar je de zaadjes en de boom uithaalt en dan fijn snijd / 1/2 prei fijn gesneden in ringen / 1 eetlepel sake en één bosui voor de garnering.
Bereiden:
Breng de bouillon aan de kook en voeg de krieltjes toe met een flinke snuf zout. mix nu de sesamolie, chilipoeder, chilipaste, knoflook en het gehakt in een grote kom tot het helemaal goed met elkaar vermengd is… voeg dit aan de pan met de krieltjes toe en laat een minuut of 5 á 6 koken… goed af en toe roeren zodat het gehakt uit elkaar valt. Voeg nu de courgette toe en lat deze een minuut of 3 meekoken. Nu doe je de rode peper, prei en sake in de pan en laat het nog even een paar minuten koken.
Schep een kom vol en garneer met de bosui… EET SMAKELIJK!
Een heerlijke wintersoep
(staat al op Facebook)
Goedendag, aanstaande zaterdag wil ik graag met 6 personen ‘traditioneel’ Koreaans gaan eten in Amsterdam. Khan is gesloten t/m volgende week. Hebben jullie een goede tip? De recensies op internet vliegen alle kanten op, dus het is lastig kiezen. Mijn oog was gevallen op Hwa Won (maar daar valt de prijs-kwaliteit blijkbaar tegen) en Yokiyo. Waar zouden jullie voor gaan of hebben jullie nog andere tips? Alvast bedankt!
Hoi Tess, ik zou liever Yokiyo doen i.p.v. Hwa Won, maar Damso in Amstelveen is ook ‘om de hoek’ en erg lekker. Wat je ook kiest, veel plezier!
Dag Susanne,
Onze beste vrienden zijn 3 mnd geleden geëmigreerd naar Zd Korea. Ik wil hen graag n kookboek (-je) met Koreaanse recepten sturen. Via google vind ik niet één in t Nederlands. Wel Engels- talige, die ik dan in n ver buitenland moet bestellen. ik heb t ook bij Amazing Oriental gevraagd, zonder succes. Kun jij mij tippen waar ik in Nederland, Nederlandse of Engelstalige kookboekjes met Koreaans eten kan kopen? Dank en n groet uit t zuiden, Mady
Hi Mady, Wat een goed idee. uiteraard kunnen ze altijd online wat recepten hier opzoeken.
er is recent een nieuw Koreaanskookboek uitgekomen. 123 koreaans – denk dat dat een goede is
kijk voor de andere boeken op het tab blad Tips & Tricks daar staan nog 3 koreaanse kookboeken
veel succes.
te bestellen bij BOL.com 14,95
Auteur Emily Ezekiel
Illustrator Deirdre Rooney
Taal Nederlands
Vertaald door Jacques Meerman
Gewicht 561,00 gram
ISBN10 9461430965
ISBN13 9789461430960
Ik vertaal zelf de recepten van het Engels naar het Nederlands. Heb er al heel wat verzameld.
Leuk, wellicht een keertje een gast recept? stuur eens wat door via e-mail met een foto.
Groeten susanne en Reinier
Dag Susanne, complimenten met jullie website ! Fijn om zoveel Koreaanse gerechten bij elkaar te zien. Binnenkort ga ik voor het eerst Koreaans koken. Zag een recept in de delicious, maar weet nu door jullie wat ik er allemaal bij kan maken. Ik zit nog met één probleempje, wat geef ik er te drinken bij. Het liefst een wijntje, hoewel de mannen een biertje ook wel lekker zullen vinden. De Koreaanse keuken heeft toch wel zeer uitgesproken smaken zoals kimchi. Kun jij me op weg helpen wat betreft de dranken erbij ? Alvast bedankt. Vriendelijke groet. Marjolijn
Hoi marjolijn, Fijn dat je enthousiast bent over onze website. Tja wat geef je erbij te drinken. Over het algemeen is een stevige witte wijn prima. Die blijft goed overeind bij uitegsproken smaken van bv Kimchi. Zoals bv een gewurstraminer of een chardonnay – met fruit tinten. Bij bv een spekjes barbeque (samgeupsal) is Soju en bier echt een must. ipv soju kun je ook een hele zachte jenever schenken. En kruidige rose mag ook
Succes en ik hoop dat het lukt met alle recepten.
groeten susanne en reinier
Dank je wel voor jullie snelle reactie ! Ja, ik hoop ook dat het allemaal gaat lukken. Aan jullie recepten zal het niet liggen. “Smakelijke” groeten. Marjolijn
heel toevallig kwam een dag na je reactie nog een leuk artikel voorbij over de Wijn spijs combi met koreaans eten. hierbij de link http://busanhaps.com/pairing-right-wines-korean-food/
Daar heb ik zeker iets aan ! Heel attent van je. Bedankt.
Hoi Susanne, kook je ook weleens met Biologische groenten, enzo? Lijkt ons heerlijk.-)
Jaaaa biologische kolen Zijn lekkerder dan gewond Chinese kolen. Dus als ze voorradig zijn dan maken we kimchi met de bio kolen
Ok. lekker… En ander eten wellicht…. Ook vaak dan is biologisch lekkerder.-) ?