Koreaanse etiquette

Tafelmanieren, servies en bestek verschillen van land tot land, net als etiquette. Hier zijn enkele voorbeelden van de Koreaanse tafel Etiquette.

1. Als je in het gezelschap ben van oudere mensen neem je plaats aan tafel op basis van de sociale rangorde. De jongste of laagste in sociale rang zit het dichte bij de deur. Pas als de oudsten hun lepel pakken kunnen de anderen gaan eten. Het wordt als beleefd ervaren om ongeveer in een gelijk tempo te eten. Het kan als onbeleefd gezien worden als je eerder klaar bent dan de oudere mensen. Probeer als het mogelijk is te blijven eten tot de oudsten zijn klaar met hun maaltijd.

2. De lepel en eetstokjes mogen niet samen in één in een hand worden gehouden

3. Gebruik de lepel alleen voor rijst en soep en gebuik niet de lepen voor de bijgerechten.

4. Gebruik een eigen bordje als het eten in schaaltjes op tafel komt. Maak geen geluiden tijdens het eten en drinken. En vermijd te veel lawaai te maken met je lepel, eetstokjes of schaaltjes.

5. Bedien je zelf van de schaaltjes die binnen handbereik zijn en strek je armen niet te ver over tafel

6. Als je klaar bent met eten leg je de eetstokjes en lepel weer neer waar je ze ook aan het begin van de maaltijd lagen. Vouw het gebruikte servet op en leg het terug op de tafel.

7. Als je moet hoesten of niezen tijdens de maaltijd, draai je hoofd naar een kant en bedek uw mond met een zakdoek om uw buren niet lastig te vallen. Je neus snuiten doe je niet in het openbaar.
8. Stokjes recht op in je eten zetten wordt gezien als bijzonder onbeleefd en respectloos.

* Source: The beauty of Korean Food: With 100 Best-loved recipes by Institute of Traditional Korean Food http://english.visitkorea.or.kr/enu/FO/FO_EN_7_1_4.jsp

Advertentie

2 gedachten over “Koreaanse etiquette

  1. Hallo Suzanne, Reinier,
    Erg bedankt voor jullie website! Letterlijk alles is “bruikbaar” 🙂 – van winkeladressen tot recepten.
    Ook bedankt voor recencies van restaurants. We ontdekken Koreaans eten in Nederland en zullen jullie tips zeker gebruiken.
    Maar:-)… Ik wil toch een opmerking plaatsen over de manieren aan de Koreaanse tafel. Slurpen is “lekker” en het wordt uitgebreid geslurpt en gesmakt! :-))) Ik heb een tijd in Korea gewoond en dat kan ik gewoon bevestigen. Dus val niet van de stoel af als je naast een Koreaan komt zitten te eten:-) .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s