Kimchi-bokkeumbap 김치볶음밥 – gebakken rijst met Kimchi
Gebakken rijst met Kimchi is een heel makkelijk recept en vormt in korea heel vaak de afsluiting van de maaltijd. Hier in Nederland maak ik vaak gebakken rijst met Kimchi als ik nog een restje over heb van een maaltijd en is de volgende dag heerlijk als lunch gerecht.
Ingrediënten:
1 cup rijst
1/2 cup (liefst oude) Kimchi – fijn gesneden
3 eetl. kimchi vocht en 3 eetl water
1 medium ui – gesnipperd
1 eetl. Gochujang
3 plakjes ontbijtspek (dit is optioneel en kun je prima weg laten)
2 teentjes knoflook – fijn gehakt
sesamolie
sla of arachide olie
Garnering
1 lente ui in dunne ringetjes
sesamzaadjes
geroosterd zeewier
1 ei – gebakken
verwarm een eetlepel olie in een anti aanbakpan. Fruit hierin de uien en de knoflook. voeg na 5 minuten de kimchi en het fijn gesneden ontbijtspek toe. Bak dit alles voor nog eens 5 minuten op middel hoog vuur. Voeg het vocht, het water, de gochujang en de rijst toe. Roer dit alles door elkaar op een laag vuur. Van het vuur af garneren met lente ui, sesamolie, sesamzaad een gebakken ui en de krokant geroosterd zeewier
veel succes.