Kimchi – 김치

Bereidingstijd: 2 uur
Aantal personen: bijgerecht

Ingrediënten:
5 kilo Chinese kool
1 cup grof zout
½ cup zoete rijstbloem
¼ cup suiker
1 cup knoflook
2 el. gember
3 uien
1 cup vissaus
2,5 cup rode peper vlokken
2 stelen prei
10 lente uien
3 wortels
1 kleine rettich

Verwijder verkleurde bladeren van de kolen.
Snij de kolen door in de lengte in vieren en daarna in bijtklare stukken, gooi de harde kern weg, week dan de gesneden kool kort in water en spoel het water weg.

Neem een grote bak en leg hierin de kool en besprenkel dit gelijkmatig met het zout.
Keer iedere 30 minuten de kool om met de hand, de totale zoutingstijd is 1,5 uur.

Spoel na de 1,5 uur de kool grondig enkele keren af en laat deze uitlekken.
Proef een stukje kool, dit zou zoetachtig moeten smaken en zeker niet zout.

Kimchi pasta:
Meng een ½ cup zoete rijstbloem met 3 cups water en breng dit al roerend aan de kook totdat het indikt en bellen ontstaan, voeg dan een ¼ cup suiker toe en roer door.
Schakel het vuur uit en laat de pap afkoelen.

Hak 1 cup knoflook, 2 el. gember en 3 uien samen met 1 cup vissaus in een keukenmachine of blender en voeg dit toe aan de afgekoelde pap.
Voeg 2,5 cups rode peper vlokken toe (meer of minder naar smaak) en roer dit goed door.

Schil de wortel en rettich en snij deze julienne en snij 10 lente uien en prei diagonaal in stukken van ca. 1 cm breed.
Meng de gesneden groenten met de kimchi pasta en meng het vervolgens met de Chinese kool.

Bewaar de kimchi in een luchtdichte bak en laat deze 1 dag op kamertemperatuur staan en daarna in de koelkast.

*Tip: kimchi heeft een zeer sterke geur en kan in de koelkast overslaan naar zuivel, mits niet luchtdicht verpakt.

2013-01-13 10.18.172013-01-13 10.25.47

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s